Λίγα λόγια για την Ηλιοπροστασία

Το φάσμα του υπεριώδους φωτός διαιρείται σε τρεις περιοχές UVA UVB και UVC. Η ακτινοβολία UVA προκαλεί το μαύρισμα τόυ δερματος και η ακτινοβολία UVB το ελαφρύ ηλιακό έγκαυμα! Η υπερβολική ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με την ανεπαρκή προστασια του δέρματος ενδέχεται να οδηγήσει σε προκαρκινικές ή καρκινικές βλάβες. Η ανταπόκριση του δέρματος στις επιδράσεις των ακτινοβολιών είναι προστατευτική! Η εκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα παρέχοντας το πολυπόθητο μαύρισμα! Επειδή η σύνθεση μελανίνης είναι αργή διαδικασία μπορεί η βλάβη του δέρματος να εμφανιστεί με τη μορφη ηλιακού εγκαύματος – φλεγμονώδους αντιδρασης στην υπερβολική έκθεση στον ηλιο!

Τα βασικά μέτρα αποφυγής του ηλιακού εγκαύματος είναι :
Παραμονή στη σκιά από τις 11πμ-3μμ
Προσοχή αποφυγής εγκαύματος
Κάλυψη με μπλουζάκι, καπέλο και γυαλιά ηλίου
Προσοχή στα παιδιά
Απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF>30
Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο βρεφών κάτω των 6 μηνών

Γιατί είναι απαραίτητα τα αντηλιακά σκευάσματα
Τα αντηλιακά είναι τοπικά προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα με σκοπό την προστασία του από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες του ηλίου. Η προστασία των φαρμακευτικών αντηλιακών βασίζεται σε δύο ειδών φίλτρα, τα χημικά και τα φυσικά. Τα μεν χημικά φιλτρα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία παρέχοντας κυρίως προστασία από τη UVB (τη μετατρέπουν σε θερμότητα) τα δε φυσικά φιλτρα είναι αντανακλαστικοί παράγοντες και παρέχουν προστασία και από τα δυο είδη με έμφαση στην UVA ακτινοβολία. Ο βαθμός προστασίας που προσφέρουν εξαρτάται από το ποσοστό της ακτινοβολίας που εμποδίζει να εισχωρήσει στο δέρμα ( δείκτης προστασίας) και από το εύρος της ακτινοβολίας αυτής.
Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF δείχνει το επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB και ο δείκτης PPD αφορά την προστασία από την UVA ακτινοβολία ! Τα καλύτερα αντηλιακά σκευάσματα πρέπει να έχουν την αναλογία SPF/PPD<3 Υπεριώδη ακτινοβολία UVB Διαπερνά ελάχιστα το δέρμα μας,όποτε η δράση της περιορίζεται στην επιδερμίδα μας. Είναι η ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για το ηλιακό έγκαυμα , την δημιουργία καρκίνων του δέρματος και την γήρανση της επιδερμιδας. Υπεριώδη ακτινοβολία UVA Είναι παρούσα στο φως του ηλίου χειμώνα-καλοκαίρι,καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Έχει μεγάλη διεισδυτική ικανότητα,με αποτέλεσμα να διαπερνά τα σύννεφα,τα τζαμια,τα ανώτερα στρώματα του νερού και να εισχωρεί σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας μας προκαλώντας αλλοιώσεις στο δέρμα και κυτταρικές βλάβες. Θεωρείται υπεύθυνη για την φωτογηρανση, τις αντιδράσεις φωτόευαισθησίας και στην πρόκληση των καρκίνων του δέρματος. Σωστή εφαρμογή αντηλιακών προιοντων Όλα τα προϊόντα θα πρέπει να εφαρμόζονται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και φυσικά θα πρέπει να γίνεται επανάληψη κάθε 2-3 ώρες και μετά το κολύμπι. Συμπερασμα Ειναι σημαντικό η χρήση της αντηλιακής προστασίας να γίνεται καθόλη την διάρκεια του χρόνου ώστε να προστατευθούμε από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό για παρά πολλά έτη !